Over ons

Tijdslijn

Bascules Robbe is een echt familiebedrijf die meerdere
generaties overstijgt sinds 1845. Bekijk hier de boeiende tijdslijn!

1845

Oprichting door Henri Robbe-Bolliou

Bascules Robbe is de oudste onafhankelijke fabrikant van weegsystemen in België is. In 1845 werd het opgericht door Henri Robbe-Bolliou, de betovergrootvader van de huidige generatie.

De zaak was toen gelegen in het centrum van het houtland, in Torhout, die een traditie heeft van weegtuigenfabrikanten, waarvan Robbe als enige is overgebleven.

1974

Verhuis naar het industrieterrein

In 1974 verhuisde het bedrijf van het centrum van Torhout naar een nieuw atelier in de Noordlaan, met toonzaal en burelen. Bascules Robbe werd toen geleid door Fernand Robbe, de achterkleinzoon van Henri Robbe-Bolliou, samen met zijn schoonbroer Herman Dejonckheere, echtgenoot van Fabienne Robbe, de jongste zus van Fernand Robbe.

1980-2000

Opkomst elektronisch wegen en pc software

Bascules Robbe sprong van in het begin mee op de kar van het elektronisch wegen. Deze revolutie in de wereld van wegen zorgde voor een snellere verwerking van wegingen en ook een hogere nauwkeurigheid. In deze periode kwamen ook de eerste pc’s op de markt en al snel ontwikkelden de programmeurs de eerste weegprogramma’s. In 1995 kwam Mireille Dejonckheere de zaak vervoegen, de dochter van Herman en Fabienne; Herman overleed helaas in 1998 na een slepende ziekte.  Tom Pollentier, de echtgenoot van Mireille kwam dan in 2005 ook het team versterken.

2000-2010

Belac accreditatie en uitbreiding productiesite

Om de klanten nog beter te kunnen helpen, werd de Keuringsinstelling Robbe opgericht. Vanaf het behalen van onze accreditatie waren we bevoegd om in eigen beheer de herijken van weegtoestellen uit te kunnen voeren.

In 2007 kwamen Yannick Pollet en Cedric Pollet het familiebedrijf vervoegen, zij zijn de kleinzonen van Henriette Robbe, de oudste zus van Fernand Robbe.

In 2009 werd de bouw gestart van een nieuwe productiehal om aan de toegenomen vraag naar betonnen weegdekken te kunnen voldoen.

Robbe haas st30y

2010-2017​

Vernieuwen machinepark

Vanaf 2010 tot op heden werd er volop geïnvesteerd in de uitbreiding en vernieuwing van ons machinepark (CNC verspaningsmachines, lasrobot, …) om een zo ergonomisch en efficiënt mogelijke productie te realiseren. 

We streven naar een digitale werkomgeving met een naadloze integratie van ERP en CADCAM software. 

In 2013 verwierf Bascules Robbe haar erkenning van het NMI (CE NAWI) om eerste ijken te mogen uitvoeren. Hierdoor kunnen we de volledige levenscyclus van ontwerp, productie, ingebruikname en herstelling van geijkte weegtoestellen in eigen beheer uitvoeren. In 2016 werd de erkenning uitgebreid naar automaten (CE AWI).

2018

OEM Partner Siemens

Na een jarenlange actieve samenwerking met Siemens België op vlak van weegcomponenten en weegmodules, werd Bascules Robbe in 2018 opgenomen in het selecte clubje van Siemens OEM partners.

Hierdoor konden we onze expertise nog verder uitbreiden en kunnen we onze klanten helpen met de laatste ontwikkelingen op de markt!

2021- ...

Nieuwe montagehal en Robbe testcentrum

Door het steeds omvangrijker worden van de projecten, werd in 2021 beslist om een extra hal in gebruik te nemen voor het monteren en testen van onze machines.  Doordat we de volledige toestellen intern kunnen monteren en testen, kan de levering en installatie bij de klant vlekkeloos verlopen.

In deze nieuwe hal is er ook plaats en ruimte voorzien voor onze demo machines om snel en eenvoudig producttesten uit te kunnen voeren. Hierdoor krijgt u als klant reeds een goed beeld van de mogelijkheden van uw toekomstige machine. 

Ons team van meer dan 40 enthousiaste medewerkers zet zich iedere dag volop in voor onze klanten !